Agenda 21 om att förändra människors beteende.

Jag har kommit underfund med vad som intresserar mig mest med miljöfrågor, alltså människors beteende och hur det kan förändras för miljöns bästa. Jag började med att se över det som redan är tillgängligt och fann bland annat detta:

‘Länder och FN-systemet bör främja samarbete med medierna, folkteatergrupper och underhållnings- och reklamindustrin genom att ta initiativ till diskussioner för att ta vara på deras erfarenheter när det gäller att forma människors beteende och konsumtionsmönster och bör använda deras metoder i stor utsträckning. Ett sådant samarbete skulle också öka allmänhetens aktiva deltagande i miljödebatten. UNICEF bör förse medierna med material för barn som ett hjälpmedel i undervisningen och se till att det finns ett nära samarbete mellan informationssektorn utanför skolan och skolans läroplaner för grundskolenivån. UNESCO, UNEP och universiteten bör utöka läroplaner för journalistutbildning med miljö- och utvecklinguppgifter.’

Vilket för mig till slutsatsen att det är värt att satsa på, för såvitt jag vet är detta mål undermåligt uppföljt. Visst, nu har inte jag gått i skolan på ett antal år eller forskat speciellt djupt i vad som skett inom just detta. Men jag tror inte det skett några större revolutionerande händelser. Det hade nog rapporterats om i pressen och media.

Det jag vill åstadkomma är just framsteg inom att höja folks medvetande och känsla för ansvar över vår miljö. Som jag skrivit i informationen om bloggen känns det som att miljön blev till viss del integrerad in i samhället fram till i början på 90-talet, sen har den fallit i någon slags glömska i den allmänna sfären. Alla har nog miljömedvetandet någonstans i bakhuvudet, men oftast är det i företag eller kopplat till någon organisation, i form av ISO 14001 eller liknande miljöarbete.

Det som enligt mig fattas är det privata miljöarbetet. Att hela tiden tänka efter två gånger innan man sätter sig i bilen, eller överhuvudtaget agerar. Däri ligger den stora utmaningen. Att inte alltid välja bekvämlighet före miljön. Miljön måste komma först i majoriteten av alla fall. Självklart finns det undantag.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Intressant?

Bloggar etiketter: , , , ,

The following two tabs change content below.

Michael Eriksson

Blev engagerad i miljöfrågan runt 2000 då jag läste Världens chans av Stefan Edman. Har sedan dess i olika former försökt förmedla kunskap om vad det finns för möjligheter att förbättra vår värld. Är utbildad beteendevetare och har även läst lite statskunskap. Ska läsa lite hållbar utveckling på distans i vår.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.