Alger kan rensa rök på koldioxid

I Tyskland arbetas det febrilt med att ta fram en reaktor bestående av alger som ska kunna absorbera upp till tio gånger så mycket koldioxid som någon växt på land kan. Igenom denna ska all rök från brunkolkraftverket Senftenberg ledas och därmed göra kolkraftverket bra mycket mer miljövänligt.

– Målet är att utröna vilken slags alger som fungerar med brunkol, och sedan undersöka hur pass ekonomisk denna koldioxidreduktion är, sade Vattenfalls talesman Axel Happe.

Av detta bildas även biomassa som går att använda i olika sammanhang, som till exempel till att ge biogas till andra kraftverk och bli näringstillskott i fiskmat. Experimentet ska hålla på till oktober nästa år och sen ska resultaten utvärderas för att senare publiceras med förhoppningsvis ett positivt utfall.

I ett amerikanskt försök så visade det sig att en alglösning kunde minska koldioxidutsläppen med upp till 85%, så det finns mycket att vinna på detta. Förhoppningsvis kan saker som algblomning bli något mer positivt om det utnyttjas på ett vettigt sätt. Hoppas att inte de ekonomiska intressena sätter stopp för ett eventuellt användande av denna metod i framtiden.

Intressant?

Bloggar etiketter: , , ,

The following two tabs change content below.

Michael Eriksson

Blev engagerad i miljöfrågan runt 2000 då jag läste Världens chans av Stefan Edman. Har sedan dess i olika former försökt förmedla kunskap om vad det finns för möjligheter att förbättra vår värld. Är utbildad beteendevetare och har även läst lite statskunskap. Ska läsa lite hållbar utveckling på distans i vår.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.