Antalet solceller ökar i Sverige

800px-Vakuumroehrenkollektor_200412280059

Solen lyser starkt under sommarhalvåret i vårt land. Genom att använda sig utav solenergi får man en utmärkt möjlighet att utvinna stora mängder av denna förnyelsebara energi.

Dagens situation för solceller

Under de senaste åren så har antalet solceller ökad effektivt med mer än 2500 procent, vilket är en helt fantastisk utveckling. Svenskarna har blivit mer medvetna om miljöpåverkan under de senaste 10 åren, vilket har lett till att marknaden har ökat för förnyelsebar energi och framförallt solceller. Tack vare en ökad efterfrågan och att tekniken för produkterna ständigt utvecklas, har inköpskostnaderna för solceller minskat.

Trots den kraftiga ökningen har vi ännu inte uppnått våra mål, det är en lång väg kvar då den största delen av svenskproducerad energi kommer ifrån vattenkraft och kärnkraft. En stor fördel med solenergi är att den kan installeras på befintliga byggnader, vilket är bra för Sverige då vi har många oanvända takytor på exempelvis fabriksbyggnader. Däremot finns det ett problem som behöver ses över som exempelvis den låga verkningsgraden för solenergi under vinterhalvåret.

Det är en stor skillnad i solcellernas effektivitet mellan sommar och vinter.  Under sommarmånaderna är det hela sju gånger så mycket energi som genereras till skillnad från vintern. En anläggning som är dimensionerad för vintern behöver alltså vara sju gånger så stor, för att kunna producera lika mycket energi, som en sommardimensionerad anläggning.

Spara energi med solceller

Företag och industrier som har höga energikostnader skulle tjäna på att använda sig utav solenergi. Med deras stora ytor som breder ut sig passar de utmärkt för vårt lands jämna solstrålning för att utvinna stora mängder energi under sommarhalvåret. Det finns även goda exempel på företag som idag minskat sin elförbrukning med upp till 30 procent när de installerat solceller, vilket har varit mycket ekonomiskt för dem.

Förutom att spara energi med solceller, så blir man en god miljövän som bistår med en minskad inverkan på miljön. Solenergin avger inte koldioxid eller andra utsläpp som påverkar atmosfären. Det finns nästan inga gifter som frigörs i miljön medan vi använder solenergi för att möta våra energibehov. Solenergin är dessutom ett miljövänligt alternativ i sig självt då det går att återvinna stora delar av komponenterna, som består till största del av glas och metall.

Den ständigt ökade efterfrågan leder till att priserna pressas allt längre ner. Utvecklingen har dessutom gjort det allt billigare att producera komponenter för marknaden, därtill genomgår effektiviteten en konstant förbättring vad det gäller effektivisering av solenergi. Något som även kan vara bra att notera är att trots att investeringen kan anses vara stor så har solceller en mycket lång livstid.

Påverkande faktorer för solcellernas framtid

För att privatpersoner och företag ska välja solenergi framför andra energikällor, krävs det att vissa incitament tas vid. I Sverige är solceller kostsamt i jämförelse med den effekten man får ut. Detta är något som man arbetar på att lösa då man har infört subventioneringar i form av ett solcellsstöd. Det är stor efterfrågan på subventioneringar, vilket svenska staten delar ut som ett avdrag på upp till 35 procent.

På en internationell nivå så har EU tagit fram riktlinjer för hur mycket minskning som ska ske för växthusgaser samt att energieffektiviseringen ska öka. Denna existerande multinationella medvetenhet och satsning på ett mer miljövänligt Europa påverkar förhoppningsvis även Sveriges riksdags ambitioner om klara mål för förnyelsebar energi som svensk bergvärme och solenergi .

Sammanfattningsvis kvarstår problemet i Sverige att solceller främst är lönsamma under sommarhalvåret. Genom att möjliggöra en lagring utav solenergi under dygnets alla timmar och kanske till och med året runt skulle marknaden öka markant. Idag finns det dock ingen etablerad teknik för detta, men det är något som forskas intensivt om just nu. Däremot finns det ersättningar att ansöka om för att reducera priset och på så vis kan solceller bli en bra investering.

Mer om solenergi hittar du på: Greenmatch.se

 

 

Bloggar etiketter: , ,

The following two tabs change content below.

Latest posts by Linus Lindgren (see all)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.