Dags att tänka om

Det är något som luktar ruttet i världen. Inget nytt kanske, men många går ju omkring i något slags rosa skimrande drömvärld och vill inte riktigt ta till sig vad som sker. Jag vet att det är svårt och ibland näst intill obegripligt att ta in all skit som sker i världen, men någonstans så går det inte heller att ignorera sig fri.

På sistone har jag som person och individ blivit allt mer uppmärksam på det som sker. Mycket på grund av mitt engagemang. Det sker i demokratier, av och för demokratier. Ofta rättfärdigat på olika sätt. Men till slut så kommer det ske en dag att världen inte längre låter människor bo i sina drömvärldar. Verkligheten knackar på. Men då är det kanske för sent?

Det alla måste förstå är att alla vår tids ödesfrågor, på ett eller annat sätt hänger ihop, precis som vi människor gör det. Jämställdhet till exempel leder till bättre villkor för människor i tredje världen som behöver utbildning för att kunna utföra det vi i väst inte gjort från början, att skapa ett hållbart samhälle.

Det hållbara samhället måste vi stöpa om vårt nuvarande samhälle till. Där vi tänker efter före och där vi tillsammans skapar en bättre värld. Kolla till exempel på den här dokumentären för exempel på hur saker hänger ihop. Det är bråttom med, just nu så går saker och ting alldeles för sakta, det ska pratas och diskuteras och processen sker inte alls i den takt som skulle behövas.

Hittade denna dokumentär via ett twitterinlägg av @vgalaz

”Gillar inte den här typen av dokumentär som ohämmat blandar vetenskap och personliga agendor – UR Civilisationens kris”

Så ha det i åtanke när ni ser på dokumentären.

Nu är det ju så vi har det och det man kan göra är att jobba på olika sätt för att förbättra där man kan, bland annat gör man det på klimatkonferensen i Durban som pågår från och med idag och två veckor framåt. Ska med intresse följa denna konferens och rapportera om det händer något intressant.

Så alla som arbetar för att kvinnor ska bli jämställda, att barn världen över ska få rätt till utbildning och att tredje världen ska utvecklas på ett hållbart sätt och få tillgång till den senaste tekniken, arbetar alla för samma mål. Fast på skiljda sätt. Det system som styr vår värld idag behöver förnyas, förädlas. Det fungerar inte längre att bara tänka profit, patriarkat och att underskatta de som lever i andra länder än det vi kallar väst. Det är dags att tänka om och att tänka i nya banor.

Intressant

Bloggar etiketter: , , , , ,

The following two tabs change content below.

Michael Eriksson

Blev engagerad i miljöfrågan runt 2000 då jag läste Världens chans av Stefan Edman. Har sedan dess i olika former försökt förmedla kunskap om vad det finns för möjligheter att förbättra vår värld. Är utbildad beteendevetare och har även läst lite statskunskap. Ska läsa lite hållbar utveckling på distans i vår.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.