Frågor om klimatet behöver svar inför valet

Inför det uppkommande valet i höst så anser ett antal organisationer inom miljörörelsen att det behövs svar från de politiska partierna om hur de ser på klimatfrågan och vad de tänker göra för att minska vår ”påverkan”.

En ny enkät bland riksdagspartierna visar att C, FP, V och MP stödjer det klimatmål på maximalt 1,5 graders ökning av jordens medeltemperatur som 100 utvecklingsländer krävde vid Köpenhamnsmötet. Alla partier utom KD vill att Sverige och EU minskar sina utsläpp med minst 40 procent till 2020, skriver företrädare för fyra ideella organisationer.

Detta visar att partierna är på ungefär samma spår, de följer samhällsdebatten och anpassar sig efter EU och andra internationella organ. Något annat vore förstås oklokt. Det som är bland de viktigaste frågorna som författarna till artikeln vill ha är hur omställningen till ett mer klimatvänligt samhälle ska finansieras och hur vi ska nå ett globalt bindande klimatavtal under det toppmöte som kommer hållas i Mexico.

EU är också redo att ta krafttag för att förverkliga ett globalt klimatavtal vid klimatmötet i Mexico. Vilket ger extra påtryckningar på de svenska politikerna. Om de skulle misslyckas så har de en backup-plan att låta Kyotoprotokollet förlängas med två krav, att de övriga stora utsläppsländerna minskar sin del av de globala utsläppen och att de brister som finns i protokollets nuvarande form som leder till negativ miljöpåverkan, åtgärdas.

Enkäten som delats ut visar att de politiska partierna är redo att flytta fram positionerna när det kommer till klimatpolitiken, men frågan är hur de vill gå tillväga. Det är dags för alla partierna att presentera sina planer och visa det svenska folket vilken väg som Sverige ska ta i dess frågor. För oss som ska rösta och som anser att dessa frågor är viktiga är det givet att svaren på dessa frågor kommer påverka var vi lägger vår röst.

Intressant?

Bloggar etiketter: , , , , , , , , , , ,

The following two tabs change content below.

Michael Eriksson

Blev engagerad i miljöfrågan runt 2000 då jag läste Världens chans av Stefan Edman. Har sedan dess i olika former försökt förmedla kunskap om vad det finns för möjligheter att förbättra vår värld. Är utbildad beteendevetare och har även läst lite statskunskap. Ska läsa lite hållbar utveckling på distans i vår.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.