Gästblogg: Fira en grön jul och bojkotta julshoppingen i år!

Julen är på många sätt en härlig tid. Vi får några dagars ledighet och möjlighet att umgås med nära och kära. Men i dessa tider av larmrapporter om miljötillståndet i världen framstår julen tyvärr som sinnebilden av vårt ohållbara sätt att leva.

Det har inte gått mer än några veckor sedan vi nåddes av larmrapporter om att vi, om vi inte minskar vår miljöpåverkan, riskerar att gå mot fyra graders höjning av den globala medeltemperaturen. Det skulle innebära katastrofala effekter, såsom kraftiga översvämningar, torka och missväxt, mat – och vattenbrist, försurade hav och döda korallrev. Ingen bra värld att leva i. Ingen värld vill lämna över till barnen. Och hur skulle våra framtida jular i så fall se ut?

För att vi ska undvika en sådan framtid måste vi göra nya val. Vi behöver framför allt göra nya val i vår konsumtion; konsumera såväl mindre som smartare.

Ändå fortsätter julhandeln att slå nya rekord år efter år. Om Svensk Handels prognos slår in kommer den svenska julhandeln i år att omsätta 66 miljarder kronor, vilket är 960 miljoner kronor mer än i fjol. I december beräknas det shoppas för cirka 13,8 miljarder kronor mer än vad det handlas för i genomsnitt under årets övriga elva månader. Det är massor av naturresurser som krävs för att vi ska få dela dessa nyproducerade, och ofta helt onödiga, julklappar med varandra.

Vi vet att svenskarna är väldigt miljömedvetna och oroas över klimatförändringarna. Att de globala klimatmötena inte leder någon vart, och politikerna inte vidtar de beslut som krävs, spär på stressen och klimatångesten för många. Samtidigt visar undersökningar att julshoppingen och kommersen kring julen upplevs som väldigt stressande av många.

Så låt oss agera nu själva istället för en mer hållbar framtid. Som ett första steg – låt oss helt enkelt fira en grön jul och strunta i julshoppingen i år! Det finns massor av trevliga sysselsättningar som kan ersätta utdelning av nyproducerade saker. Saker som dessutom mottagaren ofta inte ens vill ha, än mindre behöver.

Istället för att köpa nya kläder till varandra, passa på att ordna en klädbytardag med dina vänner och bekanta under julledigheten. Om du inte vet vad det är, kolla in den här filmen som några ungdomar gjort i ett filmprojekt vi gjort tillsammans med miljömagasinet Camino: En film om kläder av elever på Mediegymnasiet Nacka.

Varför inte bestämma med din familj att ni i år inte ska byta nya saker med varandra, utan att ni istället byter exempelvis tid med varandra, såsom två timmars städhjälp, barnvaktshjälp, massage, eller hjälp med att vakta husdjur?

Vi kan inte vänta på att politikerna ska rädda världen. Men vi vet att någon måste göra något nu för att trenden mot allt mer ökande klimatutsläpp ska vända. Så kom med oss och låt oss agera tillsammans redan nu för en mer hållbar värld.

alexander_clemenson2

Alexander Clemenson, verksamhetsledare för Medveten Konsumtion

Bloggar etiketter: , , , , , ,

The following two tabs change content below.

Michael Eriksson

Blev engagerad i miljöfrågan runt 2000 då jag läste Världens chans av Stefan Edman. Har sedan dess i olika former försökt förmedla kunskap om vad det finns för möjligheter att förbättra vår värld. Är utbildad beteendevetare och har även läst lite statskunskap. Ska läsa lite hållbar utveckling på distans i vår.

1 comment for “Gästblogg: Fira en grön jul och bojkotta julshoppingen i år!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.