Gästkrönika: Resa – utan dåligt samvete?

medium_80279502
photo credit:
caribb via photopincc

Senaste halvåret har försäljningen av ekologiska varor ökat med 13%, en trend som drivs av konsumenter och som få inom handeln trodde var möjlig efter att försäljningen mer eller mindre stått stilla under några år. Fler har upptäckt att det är möjligt att handla ekologiskt utan att tumma på vare sig kvalité eller hushållsbudgeten och de ekologiska alternativen ökar samtidigt som prisskillnaden utjämnas ju mer efterfrågan stiger. Det är idag lätt att konsumera ekologiskt på hemmaplan, men när man talar om att också se över våra resvanors hållbarhet och behovet av förändring inom det området utifrån ett miljöperspektiv är man återigen ute på minerad mark.

Trots medvetenhet om dess enormt negativa miljöpåverkan ökar semesterresandet och har gjort så under flera år. Dessutom väljer vi vid två tredjedelar av våra utlandsresor att flyga medan endast två procent jämförelsevis väljer att resa med tåg. Att kritisera våra resvanor är impopulärt och uppfattas ofta som provocerande eller skuldbeläggande. Många vill att resandet ska få vara ett undantag, det vi ”unnar” oss för en guldkant i livet, för att följa våra drömmar utan dåligt samvete eller något som vi är värda för att vi köper ekologiska äpplen alla andra dagar på året. Få är beredda att betala mer för transportsätt som tar längre tid och uppfattas som osmidigare än flyg, ett argument som ofta landar i att det krävs reglering och lagstiftning från högre politisk nivå innan ansvar kan läggas på individen. Miljömedvetna personer som är nitiska med andra val hemfaller plötsligt åt ”man kan inte göra allt”-attityden när det gäller resandet medan man annars talar om konsumentmakt och eget ansvar. Vi är helt enkelt inte beredda att göra avkall på vårt behov och vår önskan att resa, trots kunskapen om hur ohållbart det är på sikt.

Det fina i kråksången är dock att vi inte behöver göra allt och vi behöver varken upphöra med vårt resande eller ha dåligt samvete. Det vi behöver börja med redan idag är att ta ansvar genom att göra andra, medvetna val när vi reser istället för att blint fortsätta på samma sätt som vi gör nu av rädslan för att tvingas ge upp något vi värdesätter. De små stegen är också steg i rätt riktning, faktiskt en enorm skillnad mot att stå stilla! Transportvalet är en stor del av resandets klimatpåverkan, men det finns även alternativ för hållbarare boende, mat och aktiviteter väl framme vid destinationen. Om du inte kan avstå från att resa, vilka av de sämre valen kan du minimera? Kan du resa mer sällan och stanna borta längre? Kan du kolla upp hotellets miljöarbete innan du åker på samma sätt som du funderar på vilken pool som är den bästa? Kan en resa inom Sverige eller Norden ersätta en charterresa något år? Kan du väga in miljöperspektivet när ni väljer aktiviteter under semesterresan?

Förändring bör visst drivas av vår politiska ledning, men förändring kan också ske genom många individer som alla var för sig tar ett litet steg i taget i rätt riktning. Om vi börjar tänka annorlunda kring vårt resemönster blir det rätt vad det är lika svårt att klicka hem den där billiga flygresan utan eftertanke som det har blivit att köpa besprutade bananer utan att blinka. Och, om vi har riktig tur, kanske vi snart upptäcker att semesteräventyren tenderar att bli större när vi vågar prova nya vägar och drömma nya drömmar.

Skrivet av Elin Iderström som bloggar på http://mellanskogochgard.blogspot.se 

Bloggar etiketter: , , , , , ,

The following two tabs change content below.

Michael Eriksson

Blev engagerad i miljöfrågan runt 2000 då jag läste Världens chans av Stefan Edman. Har sedan dess i olika former försökt förmedla kunskap om vad det finns för möjligheter att förbättra vår värld. Är utbildad beteendevetare och har även läst lite statskunskap. Ska läsa lite hållbar utveckling på distans i vår.

1 comment for “Gästkrönika: Resa – utan dåligt samvete?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.