Hur blir det med utsläppen om det blir regeringsskifte?

Blir det som någon räknat ut en ökning med de rödgröna vid makten och kommer även elpriserna att öka? Om man ser till det som företrädarna för Svenskt näringsliv skriver i artikeln, så kommer detta att ske. Hur de kommit fram till detta, förutom att de låtit ett analysföretag göra en undersökning om hur det skulle se ut om det blev regeringsskifte. Dessa utgår från två scenarier baserade på de olika blockens politik.

Det som den rödgröna politikens scenario visar är att det blir en mer volatil och sårbar ekonomi och att utsläppen ökar i jämförelse med om Alliansen fortsätter sitta vid makten. Detta är baserat på den politik som de båda blocken sägs vilja föra.

Det var när elpriserna under den gångna vintern visade extrema pristoppar som Svenskt Näringslivs klimat- och energiexpert Maria Sunér Fleming tillsammans med deras chefsekonom Stefan Fölster bestämde att det behövdes göras en konsekvensanalys av energi- och klimatpolitiken för de närmaste 20 åren. Resultaten pekar mot att de åtgärder som de rödgröna vill göra leder till högre utsläpp och högre elpriser.

Nu är ju frågan om dessa resultat är helt objektiva eller aningen vinklade. Detta kan bli svårt att uttala sig om. De finns de som anser att detta är absurt. De som menar att det går inte att utgå från de senaste 20 åren för att uttala sig om kommande 20, för de kommer inte vara lika.

Jag kan hålla med om detta, men det visar väl också att det finns skillnader. Vilket även ger ett behov att närmare granska de olika blockens politik och grundligt analysera vad de faktiska konsekvenserna blir. Nu är ju problemet att det hela tiden finns olika intressen och det är det som styr vad resultatet blir. Så vi vanliga väljare som faktiskt ska välja något av alternativen får det svårt. Vi får helt enkelt gå på magkänslan.

Något som skulle förenkla är det här förslaget som menar att lobbyism borde redovisas mer öppet så att folk kan se vilka som representerar vilka intressen. För alla är inte så insatta som vissa andra är.

Intressant?

Bloggar etiketter: , , , , , , , , ,

The following two tabs change content below.

Michael Eriksson

Blev engagerad i miljöfrågan runt 2000 då jag läste Världens chans av Stefan Edman. Har sedan dess i olika former försökt förmedla kunskap om vad det finns för möjligheter att förbättra vår värld. Är utbildad beteendevetare och har även läst lite statskunskap. Ska läsa lite hållbar utveckling på distans i vår.

1 comment for “Hur blir det med utsläppen om det blir regeringsskifte?

 1. 14 augusti, 2010 at 22:33

  Hej

  Såg att du även har kommenterat Svenskt Näringsliv.

  Du skulle kunna länka till oss på ASPO Sverige, energifrågan är en ödesfråga som vi ser det.

  MWh
  Bengt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.