Hur klimatsmarta är våra kläder?

I dagens Svd så undras det om det finns klimatsmarta kläder. Enligt Matilda Tham som forskar kring mode och hållbarhetsfrågor så är de långtifrån helt hållbara idag, men det finns de klädesplagg som kan vara mer klimatsmarta än andra. Alltifrån vilket material till hur mycket energi som går åt i tillverkningsprocessen påverkar hur pass mycket ett plagg påverkar klimatet. Sen påverkar även tvättfrekvensen.

Just nu har vi ett väldigt materialintensivt mode, som inte är hållbart. Secondhand hand däremot är ju att återvinna kläder. Så det är alltid positivt. Det innebär också en attitydförändring inom modebranschen att det nu mer är accepterat att använda secondhand hand.

Personligen kan jag tycka att det är en svår balansgång. det är verkligen en utmaning för både konsumenter och producenter hur vi ska göra för att göra klädbranschen mer klimatsmart. Ekologiska plagg är ju bra t.ex. men det är inte så väl använt ännu.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Intressant?

Bloggar etiketter: , , , , ,

The following two tabs change content below.

Michael Eriksson

Blev engagerad i miljöfrågan runt 2000 då jag läste Världens chans av Stefan Edman. Har sedan dess i olika former försökt förmedla kunskap om vad det finns för möjligheter att förbättra vår värld. Är utbildad beteendevetare och har även läst lite statskunskap. Ska läsa lite hållbar utveckling på distans i vår.

3 comments for “Hur klimatsmarta är våra kläder?

 1. 21 augusti, 2009 at 10:06

  Visst kommer det ta tid men man märker skillnad över folks attityd gentemot second hand som blivit mer accepterat. Mer och mer ekologiska alternativ finns ju att tillgå överallt, även inom klädmodet.

 2. 5 maj, 2010 at 10:56

  Hej!
  Jag kunde inte hitta någon mailadress, så därför skriver jag en kommentar istället.
  Jag heter Emma Sköld och jag arbetar på ett litet ekologiskt Bed & Breakfast i norra Östergötland. Jag tänkte tipsa dig om en miljövänlig semester hos oss! Besök gärna vår precis nystartade blogg (om du vill):
  ekotur-rekotur.blogspot.com
  Med vänliga hälsningar,
  Emma Sköld, Ekotur

 3. 5 december, 2011 at 15:31

  Hej!
  Jag tycker att http://reuse.se är mode branschens genomslag när det gäller secondhand & en hållbar trendig miljömedvetenhet!
  Mvh, Christoffer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.