Hur klimatsmarta är våra kläder?

I dagens Svd så undras det om det finns klimatsmarta kläder. Enligt Matilda Tham som forskar kring mode och hållbarhetsfrågor så är de långtifrån helt hållbara idag, men det finns de klädesplagg som kan vara mer klimatsmarta än andra. Alltifrån vilket material till hur mycket energi som går åt i tillverkningsprocessen påverkar hur pass mycket ett plagg påverkar klimatet. Sen påverkar även tvättfrekvensen.

Just nu har vi ett väldigt materialintensivt mode, som inte är hållbart. Secondhand hand däremot är ju att återvinna kläder. Så det är alltid positivt. Det innebär också en attitydförändring inom modebranschen att det nu mer är accepterat att använda secondhand hand.

Personligen kan jag tycka att det är en svår balansgång. det är verkligen en utmaning för både konsumenter och producenter hur vi ska göra för att göra klädbranschen mer klimatsmart. Ekologiska plagg är ju bra t.ex. men det är inte så väl använt ännu.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Intressant?

Bloggar etiketter: , , , , ,

The following two tabs change content below.

Michael Eriksson

Blev engagerad i miljöfrågan runt 2000 då jag läste Världens chans av Stefan Edman. Har sedan dess i olika former försökt förmedla kunskap om vad det finns för möjligheter att förbättra vår värld. Är utbildad beteendevetare och har även läst lite statskunskap. Ska läsa lite hållbar utveckling på distans i vår.