Hur löser vi problemet med fimpar?

Det finns idag en enorm problematik som många väljer att bara gå förbi, blunda för eller helt enkelt inte ser. Det är förstås fimpar jag talar om. De finns precis överallt där man går. Eller snarare de finns överallt där rökare befinner sig. Och om jag ska vara ärlig tror jag inte att det är särskilt många rökare som reflekterar över den nedskräpning de skapar.

Det är som med människor som kissar på offentlig plats när de är ute och festar. Man utför ett behov. Det är en så ingrodd vana och rutin att tanken att de skräpar ner inte ens ploppar upp i skallen på dem.

Har på twitter skapat en hashtagg för denna fråga så vi gemensamt kan hitta någon slags lösning på detta osedda problem. Denna är #fimpgate och jag hoppas att den kan få liv och börja skapa den behövda debatt kring frågan med fimpar och dess nedskräpning.

 

Det finns uppenbarligen heta känslor kring denna fråga som jag märkte när jag googlade fimpar för att se om det redan fanns några bra ideér.

Det jag fann som enda innovation som möjlig lösning var denna:

Mobil askkopp för att samla fimpen http://www.svd.se/naringsliv/innovation/mobil-askkopp-for-att-samla-fimpen_6500346.svd

Vet inte hur det ser ut för detta projekt i dagsläget. Hade personligen inte hört talas om det tidigare, vilket kan tyda på att det inte blivit upplockat av något av de större tobaksbolagen. Inte för att den chansen är speciellt stor, med tanke på att de knappast är speciellt CSR-benägna.

Nu till den debatt som fördes inför lanseringen av de nya regler kring nedskräpning som trädde i kraft sommaren 2011. Tanken är att fimpar inte skulle tas med i denna skärpning av regelverket kring nedskräpning. Detta efter att riksåklagarens föreskrifter som menar på att det skulle bli för svårt att genomföra en sådan lagstiftning. Det var detta som fick liv i debatten och som fortfarande finns där ute. Men tyvärr är det fortfarande inte räknat som att bryta mot detta regelverk när man slänger iväg en fimp.

Fler borde göra som mannen i detta inlägg: http://blogg.hsr.se/vi-gillar-rokaren-knut/#more-1363 Ta med en bärbar askkopp.

Eftersom det som i artikeln nedan slängs så mycket som en miljard fimpar om året, så finns det ett extremt behov. Därför har flera olika aktörer gjort gemensam sak för att minska mängden med fimpar på våra gator.

En miljard fimpar på marken – så ska de bort – http://t.co/yRxq53Qx

Nu fimpar Stockholm fimparna http://www.svd.se/nyheter/inrikes/nu-fimpar-stockholm-fimparna_4731743.svd

Staden och tobaksbolagen i gemensam satsning mot fimpar – http://t.co/VdoSpV8r

Fimpen ska med – vi ger oss inte | Håll Sverige Rents blogg http://blogg.hsr.se/fimpen-ska-med-vi-ger-oss-inte/

Men räcker detta verkligen? Jag tror att det krävs en riksomfattande kampanj, någon slags innovation som gör det lättare för rökare att göra rätt val.  Detta behövs för att bidra till en ökad medvetenhet för vad fimpar faktiskt har för konsekvenser i naturen. För att det ska bli intressant för tobaksbolagen att faktiskt investera i lösningar för detta problem, så behövs förstås tryck från konsumenterna. Så även där har vi en anledning till varför denna fråga bör prioriteras och bli satt på kartan!

Alla som har idéer och lösningar kan gärna dela med sig. jag kommer själv söka efter innovatörer som vill försöka hitta en bra lösning för alla.

Intressant?

Bloggar etiketter: ,

The following two tabs change content below.

Michael Eriksson

Blev engagerad i miljöfrågan runt 2000 då jag läste Världens chans av Stefan Edman. Har sedan dess i olika former försökt förmedla kunskap om vad det finns för möjligheter att förbättra vår värld. Är utbildad beteendevetare och har även läst lite statskunskap. Ska läsa lite hållbar utveckling på distans i vår.

4 comments for “Hur löser vi problemet med fimpar?

 1. 13 april, 2012 at 13:04

  Slutade själv röka för några år sedan. Har trots detta, eller tack vare, full förståelse för rökares dilemma ang. fimpar. En utmärkt lösning är just den mobila askkoppen! Liten, diskret, säker, billig. Rymde 6 -7 fimpar.
  Borde finnas att köpa överallt.
  Ett värre otyg har jag sett, folk röker på balkongen, och smätter iväg fimpen utanför !!! Skulle nästan vara straffbart…

 2. 16 april, 2012 at 17:41

  Problemet med fimpar är redan löst.
  Stoppa fimpen i fimpsamlaren CigBuster.
  CigBuster är en liten smart och luktfri fickaskkopp som man har i fickan eller väskan.
  Kostar som ett paket cigaretter.

 3. Anna
  22 juli, 2012 at 09:54

  Skulle säga snusarna är värre, förstår inte hur folk som aldrig skulle skräpa ner i annan mening tycker det är helt okej att sprätta iväg snusen, en gång i timmen…..

 4. 10 februari, 2013 at 21:07

  Jag har dragit igång ett projekt med fokus på problemet med fimpnedskräpning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.