Klimatkompensera på hemmaplan

Fick ett utskick med förslag på hur man kan klimatkompensera hemma i Sverige genom att bidra till Wapnös spännande biogasprojekt. Det kan vara allt från du som privatperson som vill kompensera för att du åker på charter till företag som vill bygga upp en god CSR-sed som kan delta genom att låna ut pengar som återbetalas i natura.

Med hjälp av korna som lever på ön så kan du bli klimatsmart.

Korna på Wapnö i kombination med en biogasanläggning blir en fantastisk lösning för en bättre
miljö. Det kommer att produceras förnyelsebar energi, mjölk och kött som minskar klimatbelastningen och användandet av ändliga resurser.

Gödseln från korna rötas i rötkammaren och blir metangas för att driva gasmotorn som kommer att generera el och värme. Det befintliga eldrivna kylsystemet kommer till stor del att ersättas med ny teknik i småskalig version av en s.k. absorbtionskylmaskin. En absorbtionskylmaskin fungerar genom att man tar värme, i vårt fall kommer kylvatten och rökgaser från biogasmotorn att återvinnas, som omvandlas till kyla.

Det går åt mycket el för att producera kyla och på Wapnö köper man idag in denna resurs. Tack vare
absorbtionskylmaskinen kommer Wapnö minska elförbrukningen och koldioxidutsläppen eftersom all energi som produceras återanvänds jämfört med andra biogasanläggningar som behöver ”fackla” upp sin energi på grund av en ineffektiv utnyttjandegrad.

Idag återvinns redan ”mjölkvärmen” som förser mejeriet och slottet/restaurangen med värme. Mjölkvärmen kommer
även att värma upp rötkammarna, gårdshotell och bostäder för att ingen energi ska gå till spillo.
Denna återvinning av energi är helt optimerad och är med andra ord en klimatsmart lösning.

Så det är bara att gå in på http://www.wapno.se/biogas för att få veta mer om hur du kan utnyttja denna möjlighet. Ett så kallat kretsloppslån, du ger pengar och dessa resulterar i 5% ränta och amortering i ”natura” under 10 år. Produkter som Miljökött, festmiddagar, övernattning, teater, konferens och mycket annat.

Vad tycks om denna deal, win-win för alla eller?

Intressant?

Bloggar etiketter: , , , ,

The following two tabs change content below.

Michael Eriksson

Blev engagerad i miljöfrågan runt 2000 då jag läste Världens chans av Stefan Edman. Har sedan dess i olika former försökt förmedla kunskap om vad det finns för möjligheter att förbättra vår värld. Är utbildad beteendevetare och har även läst lite statskunskap. Ska läsa lite hållbar utveckling på distans i vår.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.