Miljökrav ger hopp för byggindustrin

Fick ett mail med följande information om hur Euler Hermes gjort en analys av byggbranschen och dess potential att växa om den satsar på höga miljökrav.

”Miljökrav på byggnader ger tillväxtmöjligheter för den globala byggindustrin, det förutspås i en branschanalys från Euler Hermes, världens största kreditförsäkringsbolag med verksamhet i över 50 länder.

Byggindustrin i världen beräknas växa med 2,0 procent under 2012 (mätt i volym). Inom euro-området minskar dock aktiviteten i år med 1,2 procent. En möjlighet till ökad tillväxt framöver är att krav på minskade koldioxidutsläpp och ökad energieffektivitet i byggnader leder till ökad efterfrågan. En byggnad som uppfyller kraven är ungefär 15 procent dyrare än en traditionell byggnad. Totalt innebär detta en potentiell marknad på 3 800 miljarder kronor.

Globalt drivs byggindustrins tillväxt främst av stora behov av infrastruktur och bostäder i tillväxtländer. I Indien finns till exempel ett behov av 24 miljoner nya bostäder. I Brasilien är motsvarande siffra 10 miljoner.

Samtidigt pressas företagen av lågkonjunkturen och av att ansträngda statsbudgetar gör att många länder inte har utrymme för stimulansåtgärder. I Europa har byggföretagens marginaler minskat med 1,4 procentenheter de två senaste åren. I Frankrike räknar Euler Hermes med hela 15 000 konkurser i byggbranschen under 2012.”

Vad tror du håller du med om deras analys av byggbranschen?

Intressant?

Bloggar etiketter: , , , , ,

The following two tabs change content below.

Michael Eriksson

Blev engagerad i miljöfrågan runt 2000 då jag läste Världens chans av Stefan Edman. Har sedan dess i olika former försökt förmedla kunskap om vad det finns för möjligheter att förbättra vår värld. Är utbildad beteendevetare och har även läst lite statskunskap. Ska läsa lite hållbar utveckling på distans i vår.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.