Sårbart samhälle och hur man förändrar sig

Har nyligen kommit hem från ett möte med Klimatgruppen på Naturskyddsföreningens rikskansli. Vi var till skillnad från tidigare ganska många vilket ledde till att vi alla fick mer ut av mötet. Det är alltid lika kul att prata med folk som är inne på samma idéer och synsätt som en själv, särskilt när det sällan händer. Jag blev både inspirerad och lite ångestfull.

Jag har ju all kunskap som krävs för att kunna göra mer förändringar, den borde både få mig att agera och ändra mig. Men det mänskliga psyket fungerar ju inte riktigt så. Vi pratade en hel del om vårt oljeberoende och att vi alla är karbonister. Detta går att jämföra med någon som är heroinist eller alkoholist.

Det är ungefär lika svårt att bara lägga av tvärt som en sådan missbrukare som en som är beroende av olja och koldioxid. Istället ska man ta det pö om pö för att göra en gradvis förändring. Jag personligen gör bra mycket mer för klimat och miljö än innan jag satte mig in i frågan.

Dels så använder jag ju sociala medier som denna blogg och Twitter och Facebook för att sprida informationen vidare. Visst jag kanske predikar för kören, men det finns ändå ett syfte. Att upplysa människor om hur det ser ut, vad som kan göras och så vidare.

Det har ju blivit lite av en succé tycker jag, främst på twitter. Det är rätt lätt att nå ut där om man har något intressant att komma med. Roligt när riksdagsmän/kvinnor och toppolitiker följer också. Det går att påverka på olika sätt.

Sårbarheten som finns inbyggt i vårt samhällssystem var också något som kom upp under vår pratstund. Vid flera tillfällen denna vecka har detta varit aktuellt. Dels i måndags då jag själv drabbades av det strömavbrott som släckte ner uppemot 80 000 hem i Söderort. Sen igår då jag pga. snöovädret inte tog mig hem. Skräckhistorier från igår från kollegor och andra på jobbet gjorde gällande att jag valde rätt som tog mig till min syster istället för hem.

Finns mycket att fundera på när det kommer till dessa frågor. Kommer försöka skriva ner lite av mina personliga tankar omkring dessa ämnen lite då och då här på bloggen.

Michael

The following two tabs change content below.

Michael Eriksson

Blev engagerad i miljöfrågan runt 2000 då jag läste Världens chans av Stefan Edman. Har sedan dess i olika former försökt förmedla kunskap om vad det finns för möjligheter att förbättra vår värld. Är utbildad beteendevetare och har även läst lite statskunskap. Ska läsa lite hållbar utveckling på distans i vår.

2 comments for “Sårbart samhälle och hur man förändrar sig

 1. 10 juni, 2013 at 12:36

  Hej,
  apropå hållbarhet så är det viktigt att motarbeta företag som lovar ”större avkastning på samma areal” genom genetiskt modifierade grödor:

  http://prinsesspartiet.se/2013/06/10/genetiskt-forandrat-utsade-leder-till-sjalvmordsvag/

  Bästa hälsningar
  Frej von Fräähsen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.