Skatt på inrikesflyget

I en artikel på Minplanet.se kan vi läsa att det i en mätning gjord av SIFO kommit fram att svenska folket vill gynna de billiga ressätt som också är de mest miljövänliga, nämligen cykel och kollektivtrafik. Detta genom att införa ett reseavdrag efter avstånd. 64 % av de tillfrågade vill se denna sortens klimatpolitik genomförd av de som styr.

Enligt förslaget så ska skatteavdraget för resor till jobbet göras med en viss summa per kilometer istället för det som är idag där man utgår från kostnaden med till exempel bil. Nuvarande system gynnar dyra resesätt som dessutom inte är så miljövänliga

– Det här är ett förslag som vi under lång tid förespråkat men som politikerna tvekat inför. Få förslag har så starkt stöd och nu ser jag ingen anledning till tvekan längre, säger Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, som beställt undersökningen.

Den visar också på att 62 procent av svenskarna stödjer en skatt på inrikesflyget på samma nivå som den som finns på koldioxidskatten på bensin. Det skulle innebära att en biljett sträckan Göteborg-Stockholm skulle kosta 250 kronor mer än tidigare.
SIFO-mätningen visar också att 38 procent stödjer en höjning av koldioxidskatten på bensin. Vilket är intressant med tanke på att det gnälls en hel del på bensinpriset redan i dagsläget.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Intressant?

Bloggar etiketter: , , , , , ,

The following two tabs change content below.

Michael Eriksson

Blev engagerad i miljöfrågan runt 2000 då jag läste Världens chans av Stefan Edman. Har sedan dess i olika former försökt förmedla kunskap om vad det finns för möjligheter att förbättra vår värld. Är utbildad beteendevetare och har även läst lite statskunskap. Ska läsa lite hållbar utveckling på distans i vår.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.