Svensk först att ta sig klimatneutralt mellan Nord- och Sydpolen

Fick ett utskick om detta från en Pr-byrå. Ganska intressant.

”Svenske äventyraren Johan Ernst Nilson är med sin expedition Pole2Pole först i världen med att ta sig klimatneutralt från Nord- till Sydpolen. Efter knappt ett år har han äntligen nått fram till världens sydligaste kontinent. Den 6 april 2011 började den svenske äventyraren Johan Ernst Nilson sin expedition Pole2Pole. Johan har nu nått Sydpolen och är inne på sluttampen av det cirka ett år långa äventyret.
Johan genomför expeditionen klimatneutralt och tar sig med en mängd miljövänlig utrustning och tekniker såsom cykel, skidor och hundspann de 3 000 milen mellan polerna.
– Jag vill få ut budskapet om miljön och göra människor mer medvetna om hur växthusgaser kan kontrolleras. Jag vet att en sådan här expedition kan inspirera både företag och privatpersoner till att tänka mer ekologiskt, säger Johan.

Johan har genomfört flera krävande expeditioner tidigare, men den här har enligt honom själv varit den mest krävande. Prövningarna har varit många och svåra. Under hans första vecka på Antarktis gick en bränsledunk sönder som resulterade i att bränsle rann ut i släden och förstörde mat för en vecka. Johan har även förfryst tår, knäckt flera revben, tappat mer än 30 kilo i vikt, upplevt extrem värme och kyla och varit med om två orkaner.

Vid ett tillfälle var Johan tvungen att ta hjälp av ett militärflygplan då ett isberg, stort som Berlin, rasade vid Antarktis kust och utgjorde fara för hans liv och även försvårade den planerade resvägen.
– Jag är fast besluten att genomföra expeditionen klimatneutralt och kommer att återvända till den plats där flygplanet hämtade mig för att sedan ta mig utan motor till Antarktis, berättar Johan.

Johan beräknas nå Antarktis runt den 6 april i år, och blir då först i världen med att ha tagit sig klimatneutralt mellan de båda polerna.
Om Johan Ernst Nilson: Johan Ernst Nilson startade sin karriär som upptäcktsresande 1994 efter ett vad med en vän som resulterade i att han cyklade från Stockholm till Sahara på 52 dagar. Sedan dess har han genomfört 30 expeditioner i 100 länder.

Johan har bland annat bestigit de högsta bergen på var och en av de sju kontinenterna, däribland Mount Everest, mount McKinley och Vinson Massif. Johans expeditioner har gjort honom internationellt känd och han har medverkat i flera stora internationella kanaler såsom BBC, CNN, Discovery Channel och National Geographic Channel.”

 

Mer information om Johan och Pole2Pole finns på www.pole2pole.net.
För mer information, bilder och filmer vänligen kontakta:
Jenny Andersson, PS Agency

Presskontakt
Cell: +46 72 541 58 80
E-mail: jenny.andersson@psagency.se

Bloggar etiketter: , ,

The following two tabs change content below.

Michael Eriksson

Blev engagerad i miljöfrågan runt 2000 då jag läste Världens chans av Stefan Edman. Har sedan dess i olika former försökt förmedla kunskap om vad det finns för möjligheter att förbättra vår värld. Är utbildad beteendevetare och har även läst lite statskunskap. Ska läsa lite hållbar utveckling på distans i vår.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.