Tänk och var kritisk

Det finns de som är väldigt kritiska till den forskning som finns om klimatförändringarna. De menar att det finns lika mycket belägg för att de är orsakade av oss människor som att de är orsakade av utomjordingar. Om man tänker logiskt så kan det vara så att den data som samlats in är otillräcklig, det kan mycket väl vara så att det bara är naturliga förändringar som sker pga. ja, vad vet jag. Det behöver inte vara vårt utsläpp som orsakar det.

MEN. Jag tycker inte det spelar någon roll. Det är även rätt uppenbart och logiskt att det vi gör med miljön och naturen inte är bra. Så oavsett, så påverkar våra handlingar hur det kommer fortsätta utvecklas. Så mycket kan vi vara överens om, att det vi gör leder till saker som är negativa.

Mycket av det som tas upp i talet av Michael Chrichton ovan, handlar om att kritisera de forskare som inte accepterar de som är skeptiska och kritiska mot de rapporter som rullar in. Att de överdriver hotet. Jag håller med om att det är fel. Man ska ifrågasätta och vara kritisk, det är det vetenskap går ut på. Falsifiering är lika viktig som bekräftelse av verkligheten som vi uppfattar den. Den är ju aldrig riktigt objektiv. Våra sinnen har inte kapaciteten att uppfatta den såpass.

Så jag tycker att kritik och skeptiska röster bör få sina röster hörda, för annars kanske vi fastnar i en “sanning” som leder oss till att stagnera. Vilket inte är bra någonstans. Så fortsätt att ifrågasätt, men gör det inte utan att använda logiken. Var inte obstinat och blunda för verkligheten bara för att du inte vill tro på något.

Var inte heller så naiv och godtrogen att du sväljer varenda ord som publiceras om de negativa konsekvenserna som klimatförändringar kan orsaka. Kritisera och ifrågasätt som sagt alltid. Låt inte tabloidpressens chockrubriker skrämma dig. Visst det ligger något i det, men det är inte så att det är 100% sant och riktigt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Bloggar etiketter: , , , , , , , ,

The following two tabs change content below.

Michael Eriksson

Blev engagerad i miljöfrågan runt 2000 då jag läste Världens chans av Stefan Edman. Har sedan dess i olika former försökt förmedla kunskap om vad det finns för möjligheter att förbättra vår värld. Är utbildad beteendevetare och har även läst lite statskunskap. Ska läsa lite hållbar utveckling på distans i vår.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.