Undersökning om miljöengagemang

En av de saker som jag brinner för är hur man kan skapa ett engagemang kring miljö och klimat bland vanliga människor. Hur ändrar man på beteenden och motiverar folk att göra saker för att förbättra situationen. Det är inga lätta frågor och svaren är sällan självklara.

För att människor ska vilja engagera sig och förstå och få insikt vad som behöver göras så behöver de få fakta och information. De behöver även en yttre såväl som inre motivation. Jag tänkte göra en kartläggning av vad som gör att människor intresserar sig för och engagerar sig i dessa frågor.

Det är därför jag behöver er hjälp. Svara så utförligt ni kan och sprid gärna länken, tack på förhand.

Frågor som ska besvaras:

1. Vad är det som gör dig intresserad av miljö- och klimatfrågor?
2. Hur engagerar du dig för miljön/klimatet?
3. Varför tror du det är så få som faktiskt bryr sig?
4. Hur tror du att man kan öka intresset och engagemanget för dessa frågor?

Svara i kommentarerna, tack. Om ni vill vara anonyma så kan ni skicka era svar till info[at]miljobloggen.randler.se, ser till att det inte läcker ut några uppgifter om vem som svarat vad.

The following two tabs change content below.

Michael Eriksson

Blev engagerad i miljöfrågan runt 2000 då jag läste Världens chans av Stefan Edman. Har sedan dess i olika former försökt förmedla kunskap om vad det finns för möjligheter att förbättra vår värld. Är utbildad beteendevetare och har även läst lite statskunskap. Ska läsa lite hållbar utveckling på distans i vår.

8 comments for “Undersökning om miljöengagemang

 1. 14 december, 2011 at 22:00

  1. Jag tycker om Jorden, och träd, och vatten. Det vore konstigt att inte engagera sig i det som är ens hem tänker jag.

  2. Mest vardagligheter/småsaker: äter ekologiskt/närproducerat/vegetariskt, sopsorterar, handlar loppis/second hand OM det behövs (vilket det nästan aldrig gör), sprider information/deltar i kampanjer, ger bistånd månadsvis till organisationer med miljö-/klimatfokus.

  3. På riktigt? Brus. Det finns mycket saker att engagera sig i och de flesta saknar inte engagemang, utan väljer att fokusera på andra saker; vissa gillar snabbt övergående fokus som tv-program och andra gillar sport. Allt är ett brus och viktiga saker försvinner ofta i vad som anses vara viktigt. Subjektivitet. Sedan finns det många som tänker långsiktigt också. Det är bra.

  4. Svårt. Påverka de kanaler som de flesta använder sig av som tidningar, tv och radio. Försöka göra informationen lättillgänglig för alla människor och inte bara de som redan är insatta. Lyssna, ifrågasätt, tala med människor överallt och jämt. Om du själv är engagerad så påverkar du de som står dig närmast, och de i sin tur påverkar andra människor. Ringarna sprider sig. Sluta aldrig.

 2. 14 december, 2011 at 23:15

  Jag tycker personligen att det skulle vara lättare att svara på dessa frågor i ett formulär. Tror att det skulle kunna öka antalet andra deltagare. Hoppas du får många svar och att de kan hjälpa dig i ditt arbete.

  1 Grunden till mitt intresse kommer antagligen från min mamma som arbetar på Solna naturskola och arbetar med natur- och miljöfrågor. Intresset växte och jag läste naturvetenskapligt program med inriktning på miljövetenskap i gymnasiet. JG motiverade valet då, och känner liknande idag att miljö- och klimatfrågor är liksom andra hållbarhetsfrågor någonting vi behöver ta ställning för och arbeta med för att någonting, allting ska fungera. Med miljöfrågan tror jag att det också lockar mig för att det känns framåtskridande, spännande och att det finns många möjligheter att göra någonting bra.

  2 Just idag engagerar jag mig inte till stor del för miljön. Jag är ideellt aktiv i Svenska Celiakiungdomsförbundet, SCUF och jobbar nu främst med vårt arbeta att förbättra för gluten- och laktosintoleranta. Mitt engagemang idag fokuserar därför mest på att i vardagen prata med andra t ex förra veckan lektion när från lärare i marknadsföring frågade hur många av oss som med handen på hjärtat alltid valde miljömärkta varor lyfte fram alternativet att inte konsumera alls som ett val.
  Annars försöker jag att sjlv göra bra val.

  3 jag tror att de som inte bryr sig inte gör det för att de inte orkar. De gånger jag gör avkall är det ofta för att jag känner att jag vill tänka på mig själv och är trött på att vara duktig. Jag tror att många helt enkelt inte har kraft att bry sig för att andra saker knns viktigare. det finns en stor informationströtthet och att bara handla mat blir en vetenskap eftersom det ska vara hälsosamt, gott, miljövänligt, säsongsavslutningen, närodlat, klimatvänligt och gärna prisvärt.

  4 hjälp att göra medvetna val som förenklar istället som ger mer faktorer att tänka på skulle hjälpa den breda massan. jag tror sedan att det går att engagera genom att inspirera. Att lyfta fram olika sätt att agera, tex ” Nobelfest en” på containermat som på ett oväntat sätt lyfte fram hur absurt det är med all mat som slängs och som kan hjälpa andra att tänka på det. Men eftersom vi vill ha det som andra omkring oss har och göra det som andra omkring oss gör är det viktigt att vi lyckas göra stora förändringar också. Hur vi engagerar för att få till dem tror jag är svårare och jag har inte en klar plan för det. Ett bra sätt tror jag är att hjälpa att välja en fråga som Johanna Salmi påtalar på TEDx här
  (http://www.youtube.com/watch?v=ZGeCXKPh9VY&feature=youtube_gdata_player) Det är svårt att sätta sig in i allting och många blandar ihop och känner att det är för mycket. För att kunna påverka politiker och lobbying behövs kunskap. Det blir lättare i en specifik fråga.

 3. 15 december, 2011 at 01:24

  1. Vad är det som gör dig intresserad av miljö- och klimatfrågor?
  Från början är det min omtänksamma sida, vill helt enkelt att alla ska må bra och ha lika rättigheter. Förstår liksom inte riktigt vad som är så fel med att vilja ha t ex mindre avgaser och mindre onödiga kemikalier i vår miljö. Samt även t ex förbruka mindre el.
  2. Hur engagerar du dig för miljön/klimatet?
  Mestadels volontärt för Fairtrade. Sen försöker jag uppmuntra andra i min närhet såklart att leva lite schysstare, att få dem att tänka på att deras val faktiskt har konsekvenser för människor i andra delar av världen. Kommer under nästa år att starta om min hemsida för att få ytterligare folk att välja bättre och mer hållbar konsumtion,
  3. Varför tror du det är så få som faktiskt bryr sig?
  Till viss del tycker jag det saknas politik för det hela, t ex att politikerna inte lever som de lär (inte alla då!) Men liksom om inte ens de bryr sig utan flyger vidare som om inget hänt eller får specialregler för att slippa t ex trängselskatt så varför ska jag göra det då? Känns även lite ironiskt att massa människor flyger ner till Sydafrika för att träffas och diskutera ett urvattnat avtal där ingen verkar vilja se fördelarna med att ta täten. Samt att det verkar viktigare att rädda banker än klimatet. ”Rädda gärna världen men rör inte min bil, min köttbit och min Thailandsresa” känns det som ibland :S Till viss del är det även en kostnadsfråga!
  4. Hur tror du att man kan öka intresset och engagemanget för dessa frågor? För det första på något vis få omvända förhållanden om vi nu ska ha subventioner så måste det löna sig att välja ”rätt” och straffa sig att välja fel. Många ggr så kostar det att vara miljövänlig, inte sällan pga det konventionella är mer subventionerat. Måste löna sig att spara el, det ska helt enkelt synas och inte komma med hittepåavgifter för att täcka upp att folk är mindre energikrävande. Har ju även visat sig att fossila bränslen subventioneras mer än förnybara. En annan övergång av EUs jordbrukssubvention kunde vara att endast gälla jordbruk som går över till ekologisk/hållbar odling/växelodling. Vara rädda om skog och mark och djur och natur och varandra. Leva som vi lär! Upplysa dem mellan Idolpauserna 😉 (håller med föregående, gör det i formulär istället, är busenkelt t ex via Google Docs 🙂

 4. Cat
  17 december, 2011 at 21:42

  Hoppas jag inte är för sent ute, har inte hunnit svara än 🙂
  1. Vad är det som gör dig intresserad av miljö- och klimatfrågor?
  Jag har nog alltid varit mer heller mindra intresserad. Men ju mera nyheter jag läser om hur det är ställt med klimatet och vår värld, desto mera vill jag göra något för klimatet. Samtidigt känns det ganska hopplöst ibland då politiker och ”massan” inte verkar bry sig.
  2. Hur engagerar du dig för miljön/klimatet?
  Jag studerar en magister i Environmental economics och hoppas att kunna jobba med miljöfrågor i framtiden. Annars blir det väl mest att konsumera så lite som möjligt och de varor som vi köper försöker vi välja ”rätt”. Och bloggen då.
  3. Varför tror du det är så få som faktiskt bryr sig?
  Jag tror männskor känner sig obekväma med sanningen och/eller inte vill ändra sin livsstil, efterom som Henrik skrev så ”kostar det på sig” att vara miljömedveten. För många är också miljöfrågorna någonting ”om inte angår oss”, så länge man inte själv påverkas av effekterna så bryr man sig mest om vad som finns ”nära”.
  4. Hur tror du att man kan öka intresset och engagemanget för dessa frågor?
  Tyvärr är vårt samhället inte uppbyggt för att leva miljömedvetet och det tar tid att ändra på såna strukterer och normer för hur männskor tänker.
  Till en del handlar det om politik, till en del om att medier borde vara mera ansvarstagande och säkert många andra faktorer. men jag skulle gärna se att beslutfattarna skulle våga göra beslut som gör skillnad-och våga tänka i andra banor än endast den ekonomiska modell vi nu lever efter.

 5. 9 januari, 2012 at 23:40

  Hej!

  Ett bra motiv att rädda miljön för är att kunan tjäna pengar på att göra det, det försöker jag göra (om du läer på min blogg så kommer du att se vad jag menar) Jag tycker att det är intressant hur man kan göra det. Har du tänkt något i dom banorna?

  John

 6. Michael Eriksson
  10 januari, 2012 at 19:51

  Låter toppen, tipsat om din blogg på twitter. Lycka till!

 7. Kurt Leonardsson
  18 januari, 2012 at 13:33

  Detta är en mkt viktig bit att ta tag i och belysa på fullaste allvar ! Hur länge ska vi tillåta denna förstörelse av vår miljö utan att agera ? Vi är många som sett detta och börjar starkt ifrågasätta våra ledares avsikter och vilja !

  http://chemtrails-sverige.blogspot.com/

 8. 29 februari, 2012 at 20:02

  1. Vad är det som gör dig intresserad av miljö- och klimatfrågor?
  Jag tycker det är spännande att försöka hitta sätt att få fler att agera klimatsmart utan att peka med pekpinnen och spela på skuldkänslor eller domedagsprofetior.

  2. Hur engagerar du dig för miljön/klimatet?
  Bland annat genom mitt engagemang i http://www.bjussa.se

  3. Varför tror du det är så få som faktiskt bryr sig?
  Jag skulle vilja vända på frågan – Varför måste människor bry sig och engagera sig för att kunna göra miljömedvetna val? Har vi inte tänkt fel om vår planet är beroende av att varenda individ sätter sig in i vilka grönsaker som man får köpa när, hur man klimatkompenserar etc?

  4. Hur tror du att man kan öka intresset och engagemanget för dessa frågor?
  Jag tror inte man ska förlita sig på att öka intresset hos gemene man, utan hitta sätt att få människors omedvetna val att även bli det klimatsmarta valet. Om vi kan se till så det miljövänligaste sättet att resa på även är det billigaste kommer såklart fler välja den klimatsmarta resmetoden utan att de behöver göra ett aktivt miljöställningstagande.

  Många som använder Bjussa.se gör det för att det är ett smidigt sätt att bli av med prylar man inte längre behöver och för att det är ett ekonomiskt sätt att skaffa sig nya prylar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.