Uran i massor

I Svenska dagbladet så rapporteras det att med förbättrad teknik så kan jordens urantillgångar räcka bra mycket längre än vad som tidigare har beräknats, enligt de beräkningar som gjorts utifrån förbrukningsnivån från 2008. Tiden förlängs från 100 år med nivån från 2008 till tusentals år med den nya tekniken. Detta enligt en studie som gjorts av samarbetsorganisationen OECD:s kärnkraftsorgan (NEA) och FN:s internationella atomenergiorgan (IAEA) och som publicerades på tisdagen.

Det är många företag som satsat miljardtals kronor för att de hoppas på att efterfrågan ska öka i och med att kärnkraft ökat i popularitet då det är ett koldioxidfritt alternativ till andra energislag som kol och olja. Detta ger även högre priser även trots den stora tillgången. Det finns möjligheter här i Sverige att bryta Uran men då måste kommunerna gå med på det, de har nämligen veto i dessa frågor. Vilket jag kan tycka är förståeligt. Det är inte helt riskfritt med uran och hela kärnkraftsprocessen i sig är en komplicerad och kontroversiell fråga.

Carl Nettelblad har också kommenterat artikeln och menar att det finns flera olika alternativ inom kärnkraft, det går att använda både oanrikat bränsle samt upparbetat gammalt bränsle, vilket ger olika alternativ. Han menar att kärnkraft är ett långsiktigt hållbart alternativ och att det som egentligen återstår är att se över säkerhetsfrågorna.

Intressant?

Bloggar etiketter: , , , ,

The following two tabs change content below.

Michael Eriksson

Blev engagerad i miljöfrågan runt 2000 då jag läste Världens chans av Stefan Edman. Har sedan dess i olika former försökt förmedla kunskap om vad det finns för möjligheter att förbättra vår värld. Är utbildad beteendevetare och har även läst lite statskunskap. Ska läsa lite hållbar utveckling på distans i vår.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.