Varmare klimat lika med mer koldioxid från sjöar

I DN för några dagar sen så skrivs det om insjöarnas påverkan på klimatet, om att deras förmåga att kunna binda koldioxid minskar ju högre dess temperatur ökar. Detta baserat på vad några forskare vid Uppsala Universitet har kommit fram till i sin forskning. De har funnit en nära koppling mellan vattentemperaturen på bottnarna och deras förmåga att binda det organiska kol som sjunker ned.

– Sjöbottnarnas betydelse som så kallade kolsänkor är ofta förbisedd i klimatdebatten. När stigande temperaturer leder till att mindre kol binds upp i bottensedimenten kommer utsläppen av växthusgaser att stiga, säger Lars Tranvik, professor i limnologi vid Uppsala universitet, till Upsala Nya Tidning.

Vad detta kommer innebära för vår miljö och hur vi hanterar detta fakta är svårt att säga. Antingen går man samma väg som de s.k. klimatalarmisterna och ojar sig över att vi släpper ut en massa koldioxid och att detta bidragit till ett klimat som snurrar ur balans fortare och fortare. Eller så gör man något åt det, vad vet jag inte. Förhoppningsvis finns det metoder för att förminska effekterna av detta fenomen. Om temperaturerna sjunker så blir det omvänt.

Så vi får väl se vad som händer med vår medeltemperatur.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Intressant?

Bloggar etiketter: , , , , ,

The following two tabs change content below.

Michael Eriksson

Blev engagerad i miljöfrågan runt 2000 då jag läste Världens chans av Stefan Edman. Har sedan dess i olika former försökt förmedla kunskap om vad det finns för möjligheter att förbättra vår värld. Är utbildad beteendevetare och har även läst lite statskunskap. Ska läsa lite hållbar utveckling på distans i vår.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.