Vart tar toapappret vägen?

Jag satt och funderade på det här med toalettpapper, vart tar det vägen egentligen? Visst det försvinner ner i toaletten när man spolar, men sen då? Hur tas allt detta papper om hand? Vad är konsekvenserna av det? Finns det några alternativ? Jo, jag kollade lite omkring på internet och fann lite svar.

Det är reningsverken som står för omhändertagandet av allt avloppsvatten som vi producerar i våra hushåll. Detta vatten renas och de restprodukter som blir kvar kallas för slam och i Stockholms två reningsverk så skapas ca 70 000 ton slam varje år. Av dessa så ska minst 60 % av fosforföreningarna som finns i slammet användas som växtnäring 2015.

Frågan för min del då blir hur rent blir allt detta renade vatten egentligen? Det släpps tillbaka i våra vattendrag och sjöar efter reningsprocessen och då är det ju ganska viktigt att det är tillräckligt rent. Viktigt att komma ihåg är att man inte ska spola ned vad som helst i toaletten, till exempel mediciner ska man absolut inte spola ned. För dessa kan inte reningsverken ta hand om.

Om man vill ha ett alternativ till toalettpapper så finns det ju bidéer. För er som inte vet vad en sådan är kan kolla in denna sidan, där det finns både teknisk fakta om produkterna som information om nyttan med en sådan produkt. Det är förutom att det är mer hygienskt och fräscht, även mer ekonomiskt och ekologiskt, då man sparar på både träd då man minskar produktionen av toalettpapper, såväl som vatten eftersom hela framställandet av toalettpapper är beroende av en del vatten. Även kemikalierna som används vid produktionen av toalettpapper slipper man.

Mer bidéer åt folket.

Intressant?

Källa: http://www.stockholmvatten.se/sv/Vattnets-vag/Restprodukter/Slam/, http://www.sundbyberg.se/kommunalservice/vattenochavlopp/avlopp.4.1af33d6f5bc512c717fff40085.html och http://www.toabide.se/miljo.html

Bloggar etiketter: , , , ,

The following two tabs change content below.

Michael Eriksson

Blev engagerad i miljöfrågan runt 2000 då jag läste Världens chans av Stefan Edman. Har sedan dess i olika former försökt förmedla kunskap om vad det finns för möjligheter att förbättra vår värld. Är utbildad beteendevetare och har även läst lite statskunskap. Ska läsa lite hållbar utveckling på distans i vår.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.